Sport & Spel 2018 ‘Op vakantie’: veel lol en écht Hollands weer!

Afgelopen week waren 251 kinderen te gast bij KDO in De Kwakel voor het jaarlijkse Sport & Spelweekend. Het thema was dit jaar ‘Op vakantie’ en de sfeer en het weer waren daar ook zeker naar!

Op vrijdagmiddag na schooltijd kwamen de meeste kinderen direct naar KDO en installeerden zich op het tentenkamp in de 13 verschillende groepen: de wereldreizigers, de groepsreizigers, de backpackers, de safarireizigers, de vliegers, de welness ladies, de vakantiedromers, de eilandhoppers, de cruisepassagiers, de zonaanbidders, de duikers, de wereldreizigers, de all-inclusives en de treinreizigers. Sommige kinderen hadden zelf al aan groepsversiering gedacht. Zo kwamen de welness ladies aan in badjas en de vliegers hadden allemaal een eigen t-shirt. Ook de groepsleiding had haar best gedaan: zo werden de safarireizigers getrakteerd op een echte safarihoed en de vakantiedromers waren van plan om de kinderen snel naar bed te krijgen, want zij hadden voor iedereen een slaapmasker geregeld!

Even leek de opening van het weekend in het water te vallen, maar nét op tijd dreven de wolken voorbij en werd het weekend gestart op het evenemententerrein. Een verdwaalde campinggast kwam in pyjama uit zijn caravan en heette alle kinderen welkom. De groepsleiders moesten al meteen aan de bak tijdens het openingsspel: badmintonnen en op zoek naar hun campingbeker en -bord in een waterbak. In een spannende strijd won de groepsleidster van ‘de groepsreizigers’. Een goed begin voor deze dames.

Zoals gebruikelijk bij Sport & Spel, aten de kinderen ook deze vrijdag weer een heleboel pannenkoeken in de grote eettent, gebakken door bereidwillige ouders. Met volle buiken speelden ze daarna het groepsspel, waardoor de leiding en kinderen elkaar wat beter konden leren kennen. De meesten konden niet wachten tot ze zich klaar mochten maken voor de disco later op de avond. Voor de kinderen die niet zo’n zin hadden om te dansen, waren er ook spelletjes – en voor de jongste groepen een bingo. Wat een geluk dat de dj een paar plaatjes extra draaide; zo konden de kinderen later terug naar de tent! Van slapen is het vrijdagnacht pas laat gekomen, want dat is natuurlijk ook een beetje Sport & Spel: kussengevechten, snoepen tot je erbij neervalt en zo lang mogelijk opblijven!

Op zaterdagochtend kraaide de haan alweer vroeg uit de speakers op het tentenkamp. Dat viel toch wel tegen, aan de vermoeide gezichten te zien. Maar zodra de kinderen zich herinnerden dat ze vanochtend zouden gaan Poldersporten, kwam vanzelf de glimlach weer! Het is een van de populairste onderdelen van het weekend. Om daar te komen hebben de kinderen de benenwagen genomen en via een ingewikkelde speurtocht enkele uren doorgebracht op het land van boer Albert. Een nat, koud pak tot gevolg bij de meesten, maar een warme douche doet wonderen.

Bij Poldersport sloten ook de kinderen van de G-voetbal van KDO aan. ’s Middags aten zij patat en deden zij, net als alle andere kinderen, allerlei sport- en spelletjes op het terrein bij KDO. Een sport en speldag om niet te vergeten voor deze toppers!

Zaterdagavond stond in het teken van het thema ‘op vakantie’. Er werden liedjes gezonden bij het kampvuur, begeleidt door het Kwakelse zangduo Boxin’ the vox. In de spannende spelshow ‘Sport en de spellediven’ gingen groepen met elkaar de strijd aan op het tropische strand. De topografische kennis, ‘waar is toch mijn caravan?’-logica en insmeerkunsten werden op de proef gesteld! De grote sporthal was omgetoverd tot Apenheul – de apen s.v.p. niet voeren. Daar werd apenkooi gespeeld. Voor de oudste kinderen (groep 7 en 8) was het programma daarna nog niet afgelopen: zij werden De Kuil ingestuurd voor het spannende nachtspel! Het gegil was nog tot ver in het dorp te horen…

Na een iets langer nachtje dan daarvoor, ontwaakte het tentenkamp onder een stralende vakantiezon. Zo hebben we alle Nederlandse vakantieweertypen dit weekend gehad: van flinke regen tot dorstig zonnebrillenweer! Het laatste beetje energie werd gebruikt voor het spelen van midgetgolf, atletiek, the battle, de circuitspelletjes en het knutselen bij creatief. Om aan te sterken verzorgde de eetgroep tussen de middag een broodje knakworst en ’s middags kregen alle kinderen een heerlijk ijsje! Net als bij supergave vakanties, kwam ook aan dit Sport en Spelweekend weer een einde. Rond de klok van 17 uur sloten alle kinderen en begeleiding af met een polonaise op het handbalveld. Ouders konden zien hoe creatief de kinderen waren geweest en hoorden van de vakantieman hoe het weekend was verlopen.

De kampstaf kijkt terug op een soepel verlopen weekend met enthousiasme van kinderen en vrijwilligers. Op naar het 44e Sport en Spelweekend op vrijdag 31 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni 2019!

Kinderen, vrijwilligers en sponsors bedankt! Op naar onze 44ste editie van vrijdag 31 mei t/m zondag 2 juni 2019!

Voor foto’s zie de pagina Foto’s Sport & Spel 2018. Kijk voor meer foto’s op onze Facebookpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *